Wie is Anouk Hartman?

Gezond eten is mij, als dochter van een diëtist, met de paplepel ingegoten. Dat gezond eten niet zo vanzelfsprekend is, kwam ik pas echt achter toen ik op kamers ging. Ik besloot mijn studie onderwijskunde te combineren met de studie diëtetiek, om mensen meer te kunnen helpen met hun voedingspatroon.

Als ik niet werk, ben ik thuis bij mijn gezin. We wonen in het pittoreske Elst. Ik kan ultiem genieten van een kop koffie in de zon en ben graag bezig in de keuken. Er komt altijd wel iets gezonds op tafel. Maar ik houd ook erg van pannenkoeken (met heerlijke groentevullingen), tot groot genoegen van mijn oudste zoon :).

Via stage, werk en ook persoonlijk, kwam kanker telkens op mijn pad. Ik specialiseerde mij tot oncologie-diëtist. Tijdens het werk stuitte ik op een groep patiënten die standaard weinig hulp kreeg: vrouwen en mannen met borstkanker. Sindsdien specialiseer ik mij in voeding bij en na borstkanker. Hiermee help in vrouwen en mannen in heel Nederland.

Ik zie veel mensen die na de diagnose en behandeling hun leven weer op willen pakken, maar met blijvende klachten zoals vermoeidheid, overgewicht, darmklachten enz. door blijven lopen. Wie zoiets als kanker overleeft, gun ik echt de allerbeste dieetbegeleiding. Ook werk ik er achter de schermen hard aan om voedingszorg beter beschikbaar te maken voor iedereen die met borstkanker te maken heeft of heeft gehad. Ik hoop dat in de toekomst de beste dieetbegeleiding bij borstkanker voor iedereen standaard is!

Opleidingen en specialisatie

In 2014 ben in afgestudeerd in het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede op de oncologische dagbehandeling en de interne oncologie. Eenmaal afgestudeerd ben ik aangesloten bij verschillende samenwerkingsinitiatieven.

“Diëtist’ is een beschermde titel, waarvoor ik elke 5 jaar veel scholingen moet doen om mijn vakkennis aan te tonen.”

Oncologie-diëtist is nog geen beschermde titel, maar in de toekomst wordt van ons verwacht dat we voldoende ervaring (werkuren) in het vakgebied hebben en up-to-date blijven met specifieke scholingen. Hier voldoe ik al aan, waardoor ik ook ben opgenomen in de verwijsgids kanker van IKNL.

De complete lijst van mijn scholingen is te lang om hier neer te zetten (maar natuurlijk wel op te vragen).

De belangrijkste oncologiescholingen die ik gevolgd heb, zijn:

 • HBO Voeding & Diëtetiek met een half jaar afstudeerstage op de oncologische dagbehandeling en de interne oncologie en buikchirurgie
 • ESPEN Master Nutritional support in cancer​
 • Post-HBO met alle verdiepgingsmodules van Voeding en Oncologie
 • Post-HBO leergang Voeding bij Chemotherapie
 • Jaarlijkse scholing voeding, bewegen en kanker

Daarnaast heb ik extra opleidingen gevolgd voor andere ziektebeelden waar je mee te maken kan krijgen:

 • Post-HBO Diabetes
 • Post-HBO CVRM (= hart- en vaatziekten)
 • Post-HBO COPD
 • Diverse opleidingen rondom insulineresistentie, emotie-eten, mindfull eten en coaching

Verder heb ik mij met korte scholingen onder andere verdiept in het hormoonsysteem, eiwitrijke dieet, sportvoeding en het FODMaP-dieet (voor mensen met buikklachten, wat ook een klacht kan zijn na de oncologische behandeling). Binnen diëtistenpraktijk Hartenvijf werken diëtisten met diverse specialisaties, waardoor overleg met en soms een extra consult bij een van de collega’s ook meerwaarde kan hebben voor uw voedingsadvies.

Registraties

 • BIG-registratie artikel 34: Kwaliteitsregister Paramedici (KP-nummer: 19912679289)
 • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
 • Onocologienetwerk Midden Gelderland
 • ​Regionale LWDO-diëtistenwerkgroep regio Gelderland

Ben jij klaar voor een gezonde levensstijl?