Er bestaat een heuze koninginnensoep. Dat was mijn favoriete smaak cup-a-soep toen ik nog een tienermeisje was. Ondertussen blijf ik al jaren weg van instant-soep, maar de smaak en de naam doen me zo nu en dan toch herinneren aan dat automaat op mijn middelbare school met een luikje waaruit dan het kopje soep te voorschijn kwam. Het was echt heel futuristisch haha.

Voor dit jaar besloot ik eens te proberen om er een gezonde soep van te maken. En omdat er nu een koning zijn verjaardag viert noem ik het maar gelijk koningssoep, dan heeft de beste man ook een soepje.

Als je de soep van te voren maakt, dan kan je het na drukke dag vol oranje-pret zo opwarmen. Een kommetje van 250ml soep bevat zo’n 200g groente. Dat is dus bijna genoeg voor de hele dag. Neem overdag daarom lekker wat snoepgroenten (oranje snoeppaprika’s?) mee als je erop uit gaat. Zo kom je aan de 250g die je nodig hebt. Pas wel even op met deze soep als je een prikkelbare darm hebt, bijvoorbeeld na chemokuren. Probeer dan eerst een half kopje soep, om te testen of je buik de soep kan verdragen. De bloemkool bevat stofjes die mogelijk wat extra klachten kunnen geven als de darmslijmvliezen nog niet voldoende herstelt zijn.

  • 30 minuten

  • Soep

  • Nederlands

  • 6-8 personen

Stap 1 : Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 eetlepel vloeibare margarine of olie
  • 400 gram bloemkool
  • 500 gram kipfilet
  • 500 gram wortels
  • 300 gram doperwtjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml kookroom light

Stap 2 : Bereiding

  • Snipper de ui. Fruit de ui en voeg dan de bloemkool toe. Kook de bloemkool 10 minuten. Pureer de bloemkool en uit met aanhangend vocht.
  • Kook de kipfilet 10 minuten. Giet af en trek het kippenvlees uit elkaar in kleine stukjes.
  • Snij blokjes van de worteltjes. Voeg in een pan de bloemkoolpuree, wortels, doperwtjes, kip en laurier toe. Schenk er kokend water bij tot alle ingrediënten precies onder staan. Kook 10 minuten.
  • Haal de laurier uit de soep, voeg de kookroom light toe en breng op smaak met peper.

Voedingswaarden

Voedingswaarden per portie (250ml): 185 kcal, 9 gram eiwit, 5 gram koolhydraten, 1 gram vet (waarvan verzadigd 0,5 gram), 2 gram voedingsvezels, 0 gram zout (wanneer verder geen zout of bouillon wordt toegevoegd aan de soep)

Tips

  1. Bloemkool uit de diepvries is een prima alternatief.
  2. Veel mensen moeten erg wennen aan soep zonder zout/bouillon. Er bestaan zero (kippen)bouillonblokjes die gebruikt zouden kunnen worden om de kip in te koken of aan stap 3 toe te voegen. Daarin zit geen zout, maar wel glucosestroop.
  3. Light kookroom bevat minder (verzadigd) vet dan volle producten zoals kookroom en slagroom. Kijk wel of er geen onnodige extra ingrediënten aan toe zijn gevoegd. Hoe puurder, hoe gezonder.
  4. Ben je te dun of aan het herstellen van een operatie? Neem dan juist slagroom of volle kokosmelk in plaats van kookroom light en voeg wat gehakte cashewnootjes toe als extra topping.